Valet.

Vart fjärde år i Sverige är det val, det sker tredje söndagen i september. Då får folket gå till en vallokal och lägga sitt röstkort i en låda som tillhör det parti som de tycker har en bra plan för hur landet ska styras. På röstkortet står det i vilken lokal du ska gå och rösta i och vilka val man får delta i. Vallokalen är ofta ett bibliotek, en skola eller stadshuset. När man ska rösta måste man ha fyllt 18 år.
Det finns olika sätt man kan rösta på, om man är utomlands när valet är och man vill rösta så kan man brevrösta. Man kan beställa brevröstningsmaterial från Svenska ambassaden eller Valmyndigheten. Om man inte vill brevrösta så kan man förtidsrösta från och med 18:de dagen före valet till och med valdagen. Ett annat röst sätt är budröstning, det kan man göra om man är sjuk eller handikappad, det sker via någon man känner eller en vårdare. Det finns en huvudregel och den är att var och en personligen ska göra ett val.

I Sveriges riksdag sitter det 349 valda politiker, nästa hälften av de är kvinnor och de här politikerna kallas ledamöter. Ledamöterna kommer i stort sett ifrån hela landet. Riksdagen bestämmer om lagar, skatter och hur skattepengarna ska användas utav staten. De ska också kontrollera regeringen och alla andra myndigheterna. Riksdagen har dessutom ett stort inflytande på utrikespolitiken. Det är talmannen som leder arbetet i riksdagen och på talmannens förslag bestämmer riksdagen vem som ska vara statsminister. Sedan utser statsministern de ministrar som ska vara med i regeringen.

Det är landstinget som sköter vården och det finns 20 stycken i Sverige. Landstingets viktigaste uppgifter är att sköta vården, hälsovården, sjukvården och folktandvården. I ett landsting är det landstingsfullmäktige som bestämmer, det fungerar nästan som i regeringen. De som väljs i landstingsvalet är politiker i fullmäktige.

Regeringen är Sveriges högst ställda myndighet.Det är den som styr och är ansvarig inför riksdagen, den förbereder och samordnar regeringspolitiken. Regeringen genomför riksdagens beslut. Förslagen som regeringen ger till riksdagen kallas propositioner, den viktigaste propositionen är budgetpropositionen. Den propositionen är ett förslag på vad staten ska göra med sina pengar under nästkommande år.
Vid EU- toppmötena blir Sverige representerat av regeringen. Regeringen är också ansvarig inför riksdagen när det gäller EU frågor.


källa: www.riksdagen.se
www.regeringen.se
www.ne.se

Kommentarer
Postat av: Anonym

Tycker du har skrivit mycket bra fakta. Texten var lätt att förstå och inte komplicerat. Jag lärde mig mycket som jag inte visste efter bara några rader, mycket bra jobbat!! :D<3

2010-09-09 @ 09:00:25
Postat av: kusin

Jag ar stolt over dig becka



2010-09-11 @ 19:22:58
Postat av: arasvärldensbästakille

Snyggt Rebecka ! :)

2010-09-13 @ 12:53:51

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0