Vad är demokrati?

Några andra ord för demokrati är folkstyre eller folkmakt. Betydelsen för ordet förändras år till år. Ordet innebär att styrelsen låter människorna vara med och bestämma och de tar hänsyn till folkets gemensamma behov. I demokratin får alla människor vara med och bestämma och den handlar om alla människors lika värde och rättigheter. De här rättigheterna finns med i Sveriges grundlag. demokratin är inte likadan över hela världen men det finns vissa saker som många människor kan komma överens om. t.ex. folkstyre.

 

Det var inte förrän år 1921 som demokratin verkligen tog fart i Sverige för det var då alla människor i Sverige fick röst rätt , männen hade haft rösträtt sedan 1911 och kvinnorna har inte fått rösta ovasett hur rika de var, det var inte förrän 1921 de fick rösträtt. År 1945 infördes allmän rösträtt, det menas med att även de som levde på dåtidens socialbidrag fick börja rösta. Bland de nordiska länderna var Sverige sist med att införa allmän rösträtt.

 

Det är en demokratisk rättighet att rösta idag. Folk som inte röstar idag kallas soffliggare och antalet på de stiger, en del är med och röstar med väljer att rösta blankt. De som inte röstar kan inte vara med att påverka landets utveckling och då kan de inte heller klaga på att de inte gillar utvecklingen som händer i deras land.  Möjligheten att vara med att påverka,  det är de orden som demokratin bygger på. Det är viktigt med att alla deltar och en positiv utveckling och att hålla en positiv känsla på framtiden!



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0